Sint Willebrord, beter bekend als Theike, is het toppunt van Nederlandse, dorpse cultuur, gemixt met vermeende criminaliteit en sterke familiebanden. Het is erg homogeen, bestaande uit vooral autochtone Nederlanders. Er heerst een schijnbaar streven naar luxe en vertoon. Dit is te zien in de manier waarop mensen er leven. Voorbeelden hiervan is de veel grotere dichtheid aan zwembaden, kunstgras, zonnebanken, sauna’s, thuis-gyms en kelder-barren dan in welk ander dorp in de regio. Er wordt gezegd dat een groot deel hiervan misschien wel is verkregen met illegaal inkomen. Wellicht de reden dat er vier keer meer politie is dan in omliggende soortgelijke dorpen. Mensen hebben eerder geprobeerd deze plek te documenteren, maar werden met wantrouwen ontvangen. Het is niet verrassend dat deze projecten dan ook niet erg succesvol waren in het vastleggen van het alledaagse, maar zich vooral op de negatieve aspecten focusten. 

Bezoek sint-willebrord.com voor meer info.

SINT WILLEBRORD / THEIKE

#lifestyle "Fuckboyfades"

2020

#lifestyle "La coupe chic"

#lifestyle - La coupe chic

#interior "Zonnebanken"

#interior - Tanning beds

#tattoos "Het hart op de mouw dragen"

#interior "Touwleuningen"

#exterior "Buxus bos"

De terughoudendheid van de inwoners om zich open te stellen is wat me naar deze plek heeft gedreven als locatie voor mijn onderzoeksmodel. Want ze hebben wel een grootse online aanwezigheid. Ik vroeg me af of ik het ware hart van Theike kon laten zien met enkel gebruik te maken van materiaal wat zij online deelden.

Dit project is een studie in een fotografische en journalistieke onderzoeksmethode in het digitale landschap, gebruikmakend van gevonden beeldmateriaal. Het vertelt een verhaal van online aanwezigheid en online privacy. Ik gebruik enkel dat wat publiekelijk zichtbaar is voor iedereen. Het feit dat dit project sterke ethische debatten teweegbrengt over de inhoud van het materiaal is precies wat ik wil aankaarten. Ik geloof dat ik door het gebruik van gevonden beeldmateriaal een documentair beeld van Theike kan laten zien, veel realistischer dan ik zou kunnen als ik er zelf met mijn camera heen zou gaan. Door gebruik te maken van de vernaculaire fotografie van de inwoners, streefde ik ernaar een tijdloos document te creëren. Een document dat bestond uit typologieën die vertellen over de verscheidenen aspecten van het leven in Theike. De beelden zijn herkenbaar als typisch Nederlands. en tonen het alledaagse. Ik vraag de kijker met mij te observeren en deze plek te vieren.

#lifestyle 

"Profielfotokunst"

#lifestyle "Bedazzle"

#lifestyle - Bedazzled fingers